Vintern 2012-2013 i Täby. Vintrarna allt kallare

Observationer och klimattrender

Så börjar ännu en vinter gå mot sin slut, fast den är faktiskt inte riktigt slut ännu. För att vi ska få meteorologisk vår skall sju dygn i sträck (efter 15 februari – före dess kan det definitionsmässigt inte vara vår) ha en medeltemperatur över noll grader och det har vi ännu inte haft här i Täby. Först den tredje april kan teoretiskt bli den första vårdagen (bestäms i efterhand).

Den gångna vintern var kall i likhet med tre av de fyra sista vintrarna. Om vi först tittar på de individuella månaderna, medeltemperatur, max och min och med medelvärden för månaden inom parentes. Statistiken gäller för Skarpäng, Täby och under 20 år

Månad    Medel    Max          Min              Nederbörd                  Vind

dec    -4,0 (-1,3)    4,8 ( 6,3) -16,4 (-13,0)    70,0 mm (38,8 mm)    medel 1,5 m/s max 15 m/s dominerande N riktning

jan     -4,3 (-2,4)    4,8 ( 5,4) -20,0 (-15,8)    13,8 mm (30,0 mm)    medel 1,6 m/s max 13 m/s dominerande N riktning

feb    -1,8 (-2,7)    9,0 ( 6,2) -10,8 (-16,2)     20,6 mm (22,8 mm)   medel 1,5 m/s max 14 m/s dominerande N riktning

mar    -4,0 (0,2)    6,7 (11,1) -16,5 (-12,5)     1,4 mm   (20,3 mm)  medel 1,6 m/s max 18 m/s dominerande N riktning

Vinter -3,6 (-1,4)                                      105,8 mm (107,7 mm)

Vintern som helhet blev alltså rejält kall. Nederbörden (som måste tolkas försiktigt – svårt att mäta nederbörd kalla vintrar) normal men väldigt ojämnt fördelad under vintern. Mars blev rekordsolig. Mars blev också rekordkall med -4,0 C i medeltemperatur, det gamla rekordet från 2006 låg på -3,9 C.

Jag har här definierat vintern som perioden december-mars. I meteorologiska sammanhang är dec-feb vanligare men även mars är vanligtvis till större delen en vintermånad här och i år var den det i sin helhet.

Trenden nu. Vad har hänt med vintrarna under 20 år? Förutsägelserna från klimatmodellerna sedan början av 2000 talet var att de var främst vid högre latituder (som våra) och på vintern som uppvärmningen skulle synas. Siffror på 3-4 grader på 100 år var de vanliga. Fyra grader på hundra år är 0,8 grader på 20 år. Ganska mycket, faktiskt.  Men det är faktiskt tvärtom. Trenden för vintern är just nu hela -5,4 grader per århundrade! Se graf:

http://www.jorsater.se/dokument/Trend-vinter.jpg

Men trots 20 års mätningar är trenden väldigt osäker, hade denna vinter istället blivit mild hade trenden blivit i stort sett noll.  Observationerna säger alltså inte så mycket om framtiden. Men den hysteri som framkallades i svenska media efter de varma vintrarna 2007 och 2008 kan alltså tryggt läggas på hyllan såsom en anka.

Alla som gillar vintrar kan med tillförsikt se fram emot nästa säsong.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>