Vetenskapens Värld: Climategate

Vetenskapens Värld 8 november 2010-11-17

(Finns att se ett tag här:

http://svtplay.se/v/2226725/vetenskapens_varld/del_12_av_18__climategate?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2234025/sb,p102815,1,f,-1)

Ett lite osannolikt program. Var det helt svenskt? Isåfall, varför bara diskutera med amerikaner och engelsmän. Det finns svenska forskare som har gjort viktiga insatser, exempelvis Anders Moberg (publicerat bl.a. tillsammans med Phil Jones) med sannolikt intressanta åsikter.

Annars var ju programmet intressant såtillvida att ”skeptikerna” fick ett stort utrymme i början. Men sedan började tyvärr ”pedagogiken”. Ett långt avsnitt handlade om att avslöja klimatkritiska lobbyorganisationer.

Det är väl jättebra. Men varför i herrans namn inte också nämna den gigantiska propagandaapparat som ska skrämmas oss och nämna dem som tjänar pengar, prestige och makt på det. Läser ni dagstidningar? Kika efter hur ofta ni ser ordet ”Naturskyddsföreningen” i redaktionell text eller WWFs små eleganta isbjörnar? Slagsidan i den delen av programmet blev ohygglig.

Jämförelsen med kampanjerna för rökning är också intressant. Men för balansens skulle borde förstås någon av alla de kampanjer för sådant som INTE visade sig farligt ha varit med. Vad sägs om skogsdöden på 80-talet när Europas skogar skulle vara döda om 10 år? Eller för all del, stora delar av medicinsk propaganda mot fettkonsumtion och mot måttligt alkoholbruk (för att bara nämna två bland många) – allt som man sedan har fått ta tillbaka.

Naomi Oreskes fick en enorm plats. Hon är inte klimatforskare men väl en stark klimatlobbyist (medverkade bl.a. i propagandafilmen an inconvenient truth). Tyvärr framkom inte alls hennes lobbyistiska sida utan hon framställdes som en ”neutral” vetenskapshistoriker,

Tyvärr visade sig programmet som började bra lika propagandistiskt som vi tyvärr har blivit vana vid från SVT. Inget verkligt intresse att ta reda på hur det egentligen förhåller sig.

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>