Stränga vintrar kan förklaras. Men varför inte också milda?

Så var det dags att förklara den kalla starten på vintern. I dagens SvD berättas att det finns risk för att det blir vargavinter även i år (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kan-bli-vargavinter-aven-i-ar_5733247.svd).  Det beror på att den nordatlantiska oscillationen (NAO) är negativ får vi veta. Javisst är det så. Förra vintern pratades det mer om den nära släktingen den arktiska oscillationen (AO) och jag skrev en artikel här på bloggen (http://jorsater.se/klimatet/?p=83). Före dess hörde jag aldrig dessa begrepp nämnas i dagspressen. Men en blick på hur NAO index har sett ut säger mer än så :

Här får vi en beskrivning av en hel del. De kalla 40-tals vintrarna syns liksom 60-tals vintrarna (80-tals vintrarna är inte lika tydliga). Men framförallt syns det solklart varför vintrarna på 90-talet och 00-talet har varit så milda! Den Nordatlantiska oscillationen var mestadels mycket positiv!

Tyvärr nämdes aldrig det när den Globala Uppvärmningen och Klimatförändringen skulles säljas in i vårt land. Tro mig, om den Nordatlantiska Oscillationen hade behagat vara mestadels negativ under 2000-talet så hade ordet ”klimatsmart” uppträtt på betydligt färre ställen i dagstidningarna idag än det gör.

Men den Nordatlantiska Oscillationen är egentligen bara en beskrivning och ingen förklaring. I artikeln får vi veta att ingen har ”en aning om hur den uppstår”. Detta fenomen, som ligger lite i gränslandet mellan det tillfälliga vädret och dess långsiktiga medelvärde klimatet, saknar alltså en förklaring. Det känns förvånande eftersom exempelvis SMHI i sina regionalscenarier verkar ha anmärkningsvärt detaljerad koll på hur klimatet ska utveckla sig i olika landsändar 100 år fram i tiden! Se http://www.smhi.se/klimatdata/klimatscenarier/klimatanalyser/Sveriges-lans-framtida-klimat-1.8255).

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Stränga vintrar kan förklaras. Men varför inte också milda?

  1. MSA skriver:

    Enligt klimat-talibanerna så är *en* enda varm vinter en tydlig indikation på Global Warming men kalla vintrar är enbart en statistisk variation och *egentligen* pågår Global Warming enligt plan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>